2022-06-01

Utomhusbelysning för hem och trädgård

 

 

 

Ett perfekt hem måste ha perfekt belysning. Välplanerad utomhusbelysning är mycket viktig för å ena sidan skrämmer den bort potentiella tjuvar och å andra visar vägen för inbjudna gäster. Dessutom låter artificiellt ljus att uppskatta husets och trädgårdens skönhet även efter skymningen. Utomhusbelysning skapar en unik stämning. Utomhuslamporna har också en dekorativ funktion.

1. Utomhusbelysning - är det värt det?

Svaret på denna frågan är uppenbart. När du väljer utomhuslampor bör du framför allt vara konsekvent - om belysningen är modern är det värt att behålla den stilen i alla dekorativa element.

Kom ihåg att köpa med måtta. Utomhusbelysningen bör vara stämningsfull och känslig, särskilt om den kan synas från fönstren. Starkaste ljuset bör installeras vid stigar och terränghinder (t.ex. trappor) och lite mjukare ljuset vid ingången till huset och fastigheten.

2. Vilka utomhuslampor är populära?

Bland de mest populära typer av utomhusbelysning finns:

vägglampor - monteras på husets väggar, staket eller trädgårdsarkitektur;
• strålkastare - för punkt- och riktbelysning av väggar, växter eller trädgårdsdammar;
• pollare - används ofta som belysning längs stigar;
• hängande lampor och plafonder - fungerar bra som takbelysning på terrasser, balkonger och altaner;
• trädgårdslyktor - passar i stora utrymmen, som kräver en lämplig grund med monteringanordningar och ström tillgänglighet;
kullampor - enligt senaste trenderna inom moderna trädgårdslampor;
• lykta Utomhus - är en mycket praktisk dekoration. Tack vare sina kompakta mått och låga vikt kan den enkelt flyttas och ordna om utrymmet varje dag.

3. Utomhusbelysning med rörelsesensor

Lampor med rörelsesensor är en separat kategori av utomhuslampor. De installeras vanligtvis där man behöver ett på begäran upplyst utrymme, t.ex. ett garage eller uppfart. Beroende på modell har lampor med en rörelsesensor en räckvidd från 2 till 10 meter. Rörelsesensorn reagerar på värme, så att lampan inte tänds när vinden rör trädgrenarna. Dessutom är lampor med en rörelsesensor så minimalistiska att de inte stör arrangemanget i trädgården.

4. Typer av strömförsörjning till externa lampor

Det finns två typer av strömförsörjning för externa lampor. Den första är en klassisk elinstallation. Det betyder att innan du installerar lamporna, måste du tillahandahålla ström till installationsplatsen. Den andra är sollampor med ljuspaneler. En sådan lampa laddas under dagen för att ge tillbaka den lagrade energin efter solnedgången. Sollampa med LED-teknik är ett mycket praktiskt alternativ till lampor med klassisk strömförsörjning.

5. Utomhusbelysning - IP-klassning

IP står för "Index of Protection" och består av två siffror. Den första beskriver hur bra skyddet mot damm, inträngande objekt och beröring är. Den andra beskriver skyddsgrad mot vatten. Standard belysningsarmaturer har en kapslingsklass IP20 (användning i ett torrt rum). Utomhuslampor med ökad kapslingsklass tillhör en separat kategori.

Belysningsarmaturer med hög kapslingsklassning är lampor som är resistenta mot damm, smuts och vatten. Sådana lampor kan säkert installeras som fasadbelysning. Även i kraftigt regn finns det ingen risk för vattenskador på lampan.

6. Regler för montering av externa lampor

Väggar

Lampor med IP44-klassning krävs för fasader (ökat skydd mot vatten). Olika typer av vägglampor och plafonder kan installeras på väggarna.

Innertak

Armaturer installerade på innertak har lägre krav. Korrekt installation av lamporna skyddar dem mot direkt översvämning med vatten. IP23-klassning betyder skydd mot droppar som faller i en vinkel på 60 °.

Mark

Lampor med klassning IP65 och IP67 tål vattenstrålar från alla håll. Lampor av denna typ har ogenomträngliga, väderbeständiga höljen, lampskärmar av härdat glas eller plast, armaturer i rostfritt stål, tätningar på sidan av lampskärmen och strömingångar.

 

Rekommenderad

pixel