2021-07-21

Läslampa - hur väljer jag den bästa belysningen för att göra läsningen ännu roligare?

 

 

 

Att läsa böcker är en bra form av avkoppling som gör att du kan glömma om verkligheten och fördjupa dig i fantasivärlden. Ett bekvämt, väl upplyst läsområde är ett måste när man vill njuta av maximal läsglädje. Det säkerställer korrekt synlighet i texten och orsakar inte snabb ögontröttning. Tyvärr har vi inte alltid tillgång till naturligt dagsljus - särskilt på kvällen när vi vill läsa vår favoritbok. Det är därför det är så viktigt att välja rätt typ av konstgjord belysning. Vi rekommenderar dig att välja den bästa belysningen. Läsa vilken typ av läslampa är bäst, vilket ljus som är det hälsosammaste för ögonen och vilka parametrar som man bör rikta särskild uppmärksamhet mot.

Läslampor - vilka är de bästa?

Erbjudandet av lämpliga lampor i denna kategori är enormt. Uppmärksamheten riktas mot produkter som sänglampor, vägglampor eller skrivbordslampor för barn, lämpliga för de yngsta användarna. Många av våra belysningmöjligheter säkertäller bekväm läsning i sängen, men det finns också produkter som borde placeras bredvid en bekväm fåtölj eller soffa i vardagsrummet - till exempel en golv-läslampa. I vilket fall som helst är det viktigt att den valda lampan har en rörlig ljuskälla. Detta är det enda sättet att rikta belysningen perfekt till platsen där boken finns.

Vad är viktigt när man väljer belysning för läsning?

När du väljer en läslampa är det viktigt att inte bara matcha den till arrangemanget utan också att vara uppmärksam på de tekniska parametrarna. När du läser är det mycket viktigt att belysa texten ordentligt för att undvika ögonens trötthet. Man bör komma ihåg att synen tröttnar mest när ljuset är för lågt. För starkt ljus under läsning är dock inte heller en bra lösning. Det finns tre grundläggande färger:

• Värmefärg - 2200K-3500K
• Neutral färg - 3500K-4500K
• Kall färg - 4500K-12000K

Det bästa valet är en ljuskälla som avger en varm färg. Den som är närmast det naturliga - runt 3300K. En bra läslampa bör inte vara högre än 3500K. När vår belysning också används för inlärning är det värt att välja belysning i en neutral eller kall färg. Det är inte bara perfekt för kontorsarbete utan också när man studerar. Om vi vill ha universell belysning är en skrivbordslampa ett utmärkt val.

En annan viktig aspekt är glödlampornas kraft. Vilken glödlampa borde du välja? Allt beror på glödlampors typ. När det gäller traditionella E27-lampor har de ett värde på 40W. När det gäller LED-lampor, vars effekt räknas i lumen, bör en bra läslampa ha en effekt på cirka 400-450 lumen, dvs. cirka 5-6W.

Hur placerar jag läslampan?

Den optimala lösningen är att placera en golvlampa eller en vägglampa bakom ryggen på ett sådant sätt att ljusstrålen endast riktas mot texten du läser. En av golv-läslampans fördelar är att den kan flyttas fritt beroende på behoven eller den aktivitet som för närvarande utförs. När det gäller vägglampor - är det värt att välja en läslampa med ett rörligt huvud, tack vare vilket du riktar ljuset exakt dit du vill. Avståndet mellan ljuskällan och texten som läses är också viktigt. För att behålla en klar syn, håll boken 30-40 cm från dina ögon.

Sänglampa på väggen - perfekt belysning för läsning i sängen

För älskare av att läsa i sängen finns det praktiska, multifunktionella vägglampor. Ett bra exempel är DIORA sänglampa med justerbar höjd och ljusvinkel. Det är en mycket bekväm och funktionell lösning.

Vägglampor utan justering fungerar också bra som läslampor. Om du installerar vägglampan i rätt vinkel behöver du inte ändra lampskärmens läge. Du kan lägga till läslampor i arrangemanget, vars ljus riktas nedåt - till exempel MARBELLA sänglampa.

Det finns också moderna vägglampor vars design skapas på ett sådant sätt att ljuset riktas i två riktningar - upp och ner. Ett utmärkt exempel av detta är sänglampan MITOS. Denna moderna vägglampa kommer att vara en funktionell läslampa och en elegant ornament i sovrummet.

Golvlampa för läsning - ett bra sätt att njuta av att läsa!

En viktig faktor som påverkar beslutet om att välja en golvlampa för läsning är hur rummet är ordnat. Om läshörnet är ett separat utrymme är möjligheterna mycket större.

Det mest praktiska att använda är golvlampor som kan flyttas fritt vid byte av inredning. För att maximera läskomforten måste vi komma ihåg om möjligheten att justera en sådan lampa. Det är bra om golvlampan har en rörlig arm som låter dig ställa in rätt ljusvinkel. Denna lösning finns i EYE SUPER golv-läslampa.

Vardagsrumets eleganta karaktär återspeglas perfekt av ACROSS golv-läslampa. Detta är ett intressant förslag för fans av skandinavisk stil. Ljus trä, vit lampskärm och en trebent struktur ser bra ut i mysiga utrymmen.

COSMO golvlampan är också ett erbjudande för bekväm läsning. Lampan är gjord i en modernistisk och modern stil och kommer att locka uppmärksamheten hos även de mest krävande älskare av originaldesign.

En läslampa för ett barn

Det är värt att introducera vanan att läsa när barn är små. När de inte kan läsa ännu kommer PLANE III-läslampan att vara användbar för föräldrar som kan läsa de vackraste sagorna för sina barn innan de lägger sig.

Under åren kommer din son eller dotter att använda läslampan på egen hand, särskilt när hen studerar. POCATELLO skrivbordslampa kommer säkert att glädja alla barn. Möjligheten att välja lampans färg gör det roligt att göra läxor!

För att ett barns läslampa ska fungera korrekt måste det ha flera funktioner.

• Först: läslampan måste vara säker och därför tillverkad av lätta material.
• För det andra: det är bra om det finns en möjlighet att justera ljusintensitetsnivån, tack vare vilken lampan kommer att vara multifunktionell.
• För det tredje: det är lämpligt att använda en läslampa med långa kablar som lätt kan flyttas till önskat område.

Läslampa - ytterligare ljuskälla var som helst

För läsentusiaster bör ytterligare belysning placeras på flera ställen. Även om man har ett favoritläsområde (till exempel ett läshörna i vardagsrummet) är det vanligt att man lämnar sin favoritbok någon annanstans i huset. Vissa människor gillar att läsa i badkaret medan de tar ett avkopplande bad, andra läser i sängen innan de lägger sig, och andra kan läsa böcker när de förbereder eller äter en måltid i köket.

Var och en av dessa platser borde vara väl upplysta. Låt oss ta hand om korrekt belysning i badrummet (till exempel med vägglampor), belysa sängen i sovrummet eller hänga en läslampa ovanför bordet i matsalen.

Att läsa i ditt eget hem är en form av avkoppling som kommer att ge många spännande upplevelser för alla som läser böcker med stort nöje varje dag. För att läsningen ska ge önskad nivå av avkoppling kräver det optimal belysning, vilket inte bara förbättrar komforten att spendera fritid utan också kroppens tillstånd och våra ögons hälsa.

 

Rekommenderad

pixel