2021-09-24

Kökslampa - snygg, praktisk och tillförlig

 

 

Köket är centrum för varje hem där vi spenderar mycket tid på att laga mat eller sitta vid bordet med familj och vänner. Därför kräver ett sådant multifunktionellt utrymme lämplig belysning. Armaturen måste belysa hela rummet ordentligt, smälta in väl i köksmöbler och göra det enkelt att hålla rent. Det finns flera saker att tänka på när du väljer en kökslampa. Om det nedan.

Hur väljer man en lampa för köket?

När du väljer en lampa för köket är det värt att överväga var den ska monteras. Allt beror på vilka funktioner måste belysningen uppfylla på en given plats och på våra krav. Kom ihåg att välja lampa i rätt storlek - lampans storlek bör anpassas till storleken på köket där den ligger. Detta gäller inte bara matlagningsentusiaster, utan alla som vill att deras kök ska vara en plats för välbefinnande och förfinad stil.

I klassiskt inredda kök fungerar enkla hängande armaturer bäst. Exempelvis den svarta KARIN -hänglampan som också finns i vitt och guld. För större rum och kök med långbord är det bäst att välja flera punktslampor för att belysa hela ytan väl. I ett mindre kök borde en enda längdjusterbar kökslampa räcka ovanför bordet.

Vilka lampor passar för köket?

Taklampa för köket

Köket är en plats där allt måste vara funktionellt, liksom belysningen. När du väljer lampor till köket, se till att lampan belyser alla viktiga punkter i köket, det vill säga bänkskivan, bordet, köksön eller annan plats där vi utför vardagliga aktiviteter under matlagningen. Köket använder huvudbelysning och extra belysning, t.ex. lysdioder, som också belyser köksbänkskivan.

Hänglampa för köket

Hängande lampor i köket? Självklart! Hängande lampor kan installeras i köket direkt ovanför bordet. Dessa typer av lampor är också perfekta för ett kök i kombination med en matsal eller som bänkskivbelysning för köksöar. Kom dock ihåg att inte placera hänglampan för lågt - när du sitter vid bordet ska du kunna se personen som sitter framför dig, inte lampskärmen. En punktlampa med ett ljus riktat nedåt fungerar bäst. På detta sätt kommer varje måltid att belysas vackert både under tillagningen och efter att den serverats vid bordet.

Spotlight i köket

Strålkastare kan visa sig vara den perfekta lösningen i köket. De ger en stor mängd ljus som kommer att belysa varje vrå. De finns i både enpunkts- och flerpunktsversioner, till exempel RODOS-strålkastaren. Den har möjlighet att fritt justera: vridning och lutning av ljuset i alla riktningar, vilket gör det perfekt för köksarbete. Strålkastaren finns i tre färger: svart, vitt eller ljusgrått, så du kan välja en färg som matchar inredningen i ditt kök.

Kökslampor i varje stil

När du anordnar köksbelysning ska du inte bara vara uppmärksam på dess funktionalitet utan också på inredningsstilen och estetiken. Du måste bestämma vilka lampor som matchar stilen i köket där det arrangerades. En annan modell fungerar i ett modernt kök och en annan modell passar i platser där en rustik stil dominerar. Därför är det värt att nå inte bara universella och klassiska mönster, utan också andra.

• Modern kökslampa

Industriella lampor är en utmärkt köksbelysning. Den minimalistiska designen och de ursprungliga stålskärmarna eller modellerna med en exponerad glödlampa passar perfekt till de moderna interiörer. Loftets atmosfär i arrangemanget kommer också att betonas av lampor med en geometrisk eller betongskärm. Lampor i skandinavisk stil skapar en elegant köksbelysning i en minimalistisk upplaga som passar bra med moderna kökstillbehör.

Kromlampor med metallisk glans matchar alla färger på väggar och möbler. Ett perfekt exempel är den förkromade POLARIS -lampan - den är justerbar i höjd, tack vare vilken den enkelt anpassar sig till interiörens storlek.

Kökslampa i klassik stil

Eftersom köket är hemmets hjärta väljer vi ofta att arrangera det i retro-, vintage- eller provensalsk stil. I modern stil är lampor med en metallskärm med en enkel finish och subtila mönster ett bra förslag för belysning av köket.

EGG -hänglampan är ett exempel på belysning som perfekt återspeglar atmosfären i ett retroarrangemang och blir den viktigaste köksdekorationen. Hängande i en central punkt, det kommer att belysa hela ytan exakt. Om du vill lägga till stödbelysning till arrangemanget kan du berika den med en vägglampa som skapar en snygg duo med en ljuskrona.

Köksö och val av belysning - vad ska man vara uppmärksam på?

Innan du väljer lampor för belysning av en köksö finns det flera viktiga aspekter att tänka på. En av dem är frågan: vilken roll en köksö uppfyller? Är det en plats där måltider lagas, eller är det ett bord där hushållets medlemmar dricker sitt morgonkaffe och äter snabbmat? Eller kanske din köksö ersätter matbordet öppet mot vardagsrummet? Arrangemangsstilen och typen av köksmöbler är också viktiga.

I alla dessa fall kan du välja en annan typ av belysning. Ett mjukt och stämningsfullt ljus kommer att vara till nytta om köksön är en plats att äta. Men i matlagningsområdet är det bättre att välja en starkare och mindre diffus ljuskälla. I vilket fall som helst är spotlampor eller hängande lampor med öppen lampskärm, bäst för att tända en köksö.

Hängande lampor är utan tvekan ett snyggt förslag, tack vare vilket köksön kommer att stå i centrum. Kom ihåg att lampor med större dimensioner är ett bra val, särskilt för rymliga interiörer, där utrymmet låter dig placera en tillräckligt stor köksö. Då kommer de inte att överväldiga rummet och betona dess visuella egenskaper.

För exakt belysning av en köksö i en liten inredning är strålkastare med möjlighet att rikta ljuskällor åt alla håll perfekta. Det är en mycket praktisk lösning, tack vare vilken du kommer att spara utrymme och ekonomiska resurser. Minimalistiska platser passar till modernistiska och industriella arrangemang, där tyngdpunkten ligger på enkelhet och funktionalitet.

 
pixel