2021-06-21

Vardagsrum inredning - hur väljer man rätt lampa och ordnar ljuset?

 

 
 

 

När vi planerar belysningen av ett rum måste vi iaktta rums natur och dess många funktioner. Vardagsrummet är ett utrymme där invånarna tillbringar en stor del av sin fritid. Det fungerar inte bara som en mötesplats med familj och vänner utan också en viloplats för att läsa böcker eller titta på TV. Därför måste belysningen i vardagsrummet vara universell och anpassad till de funktioner som för närvarande utförs. Att välja belysning för vardagsrummet är inte bara begränsat till att köpa en stor golvlampa, en praktisk vägglampa eller hänglampa utan kräver också en noggrant genomtänkt plan. Nedan presenterar vi hur man belyser vardagsrummet ordentligt, hur många ljuspunkter som borde planeras och vilka regler för belysningsplanering som borde beaktas.

Ljusets roll i vardagsrummet

Korrekt valt ljus är inte bara användbart, utan skapar också rätt atmosfär i vardagsrummet. Belysning gör att du också kan dekorera utrymmet och visa några arkitektoniska inslag. Med ljuset kan du dela upp rummet, t.ex. i kaffehörn, en arbetsplats eller en vilozon. Dessutom skapar varmt ljus ett rätt atmosfär och uppmuntrar till att stanna i en viss interiör.


Det är bäst att planera så många jämnt fördelade ljuskällor som möjligt. Ett sådant arrangemang gör att du kan få hög ljusintensitet när du behöver det eller ha dämpat, lugnt ljus under kvällsavslappningen.

Vardagsrum inredning - belysningsfunktioner i vardagsrummet

Det finns olika typer av ljus i vardagsrummet och de alla uppfyller följande funktioner:

• Central: Detta är den huvuda ljuskällan i vardagsrummet. Dess uppgift är att jämnt belysa hela rummet, inte bara dess enskilda zoner. Därför bör den placeras centralt i taket. Det kan vara en ljuskrona, taklampa eller halogenlampor i undertak.

• Dekorativ: den är mycket svagare och vanligtvis varmare än andra typer av belysning. Den kan ha en fokuserad eller spridd ljusstråle. Den används för att markera element som du vill visa, t.ex. en bild, en dekorativ vas eller en vas med blommor. Väl vald belysning kan skapa en trevlig atmosfär i vardagsrummet.

Ljusets färg - vilken ska du välja?

När du väljer belysning för vardagsrummet glöm inte dess färg. Om rummet borde se ut som större måste ett intensivt ljus väljas. Varma färger ger skapar en mysig atmosfär i interiören. De är lämpliga för vardagsrummet, som huvudsakligen fungerar som en viloplats och avkopplingsrum. Om vardagsrummet också är ett hemmakontor är det bättre att välja kallare ljustoner.

Med tanke på att mycket tid spenderas i vardagsrummet är det värt att investera i energibesparande LED-lampor vars ljus är nära naturligt, till exempel en dimbar lampa utrustad med en standard E27-tråd. Denna moderna ekolampa har tre driftlägen. I det första läget lyser lampan med 100% effekt, i det andra läget med 50% effekt, i det tredje läget med 25% effekt. Varje driftläge aktiveras genom att slå på och av lampan.

En ytterligare fördel med LED-lampor är också en lång livslängd och därmed bristen på frekvent byte. Detta är särskilt viktigt om glödlamporna placeras under golvbelysning, eftersom det kan vara svårt att byta dem.

Vardagsrum inredning - belysning som matchar interiörens stil

När det gäller en lämplig ljusfärg är det lika viktigt att ordna belysningen väl och matcha den till vardagsrummet.

I matsalen ovanför bordet är hängande lampor med en ovanlig form perfekt. De är universella eftersom de passar till både modern inredning och retrostil. Istället för en ljuskrona kan du också installera en remsa med flera hängande lampor som gör att du kan justera mängden och intensiteten av ljus, till exempel QUEBECK BLACK.

Älskare av minimalismen kan också tänka på några glödlampor hängande på kablar. För att ljuset inte ska vara för tröttsamt eller för svagt är det bäst att hänga lampan 50-60 cm ovanför bordet. Vägglampor, stående lampor eller en kombination av båda typerna av belysning fungerar bäst i avslappningsområdet vid fåtöljen.

Vägglampan kan vara distraherande och golvlampan kan ge ett fokuserat ljus så att du enkelt kan ändra den, beroende på dina nuvarande behov. I ett vardagsrum inrett i en modern stil kommer stående lampor på tunna stålben som ser ut som strålkastare, t.ex. EYE SUPER-golvlampan, passa perfekt.

Med spotlights kan du markera specifika platser eller objekt, till exempel en bild eller en bokhylla. Väggstrålkastare gör att du kan stänga av huvudbelysningen och introducera lite mer diskret belysning. Du kommer att uppskatta detta under filmvisningarna.

Modeller med dekorativa glasögon som imiterar kristall ser vackra ut i interiörer med glamourstil. I sin tur matchar lampor med metallelement och en transparent struktur, som MONACO-vägglampan, vardagsrummet i loftstil. Det är viktigt att den valda modellen bildar en sammanhängande helhet med inredningen i rummet.

Den huvudsakliga ljuskällan i vardagsrummet kan vara en trendig ljuskrona gjord av mässingstrådar, en papperskula eller en taklampa. Det fungerar bäst i en modern inredning inspirerad av skandinavisk stil. I ett enkelt möblerat vardagsrum, överväga också ett undertak lampa kombinerat med punktbelysning.

Vardagsrum inredning - belysning av vardagsrummet med pentry

Ett vardagsrum utrustat med pentry kräver en speciellt ljus, därför spelar både centrallampor och spotlights en viktig roll här. Det är bra att placera en hänglampa ovanför bordet eller ovanför köksön, eftersom ett sådant ljus är användbart när man lagar mat eller äter tillsammans. När du väljer en ljuskrona är det värt att anpassa den till köket eller tillbehören som kombinerar dessa två rum när det gäller komposition. Å andra sidan kommer strålkastare som belyser alla vinklar och krokar att göra rummet verkar rymligare. Takbelysning kan vara ett bra val i minimalistiska, moderna arrangemang.

Vad är moderiktigt - en genomgång av de mest intressanta lamporna för vardagsrummet

• Långa hängande lampor - en perfekt lösning för vardagsrummet, särskilt om det finns ett bord i rummet eller när rummet är anslutet till matsalen. Formen på dessa lampor kan till och med dela ett rum beroende på dess funktion.

• Geometriska lampskärmar - deras universella form blir mer och mer populär på grund av sitt moderna utseende. Sådana lampor är mycket snygga och kommer säkert att glädja ögat.

• Spindellampa - älskare av loftstil kommer säkert att vara intresserade av ett sådant förslag. Långa kablar som hänger i taket, som liknar spindelben, har varit en hit inom inredningen i flera säsonger.

• Koppar-, guld- och metalllampor - metalliska nyanser njuter av oförändrad popularitet och i form av belysning får de dubbelt så mycket eftersom de också lyser med reflekterat ljus, till exempel en stor krom golvlampa båge.

• Strålkastare - detta är ett annat förslag på ett intressant arrangemang där du till exempel kan använda lampor med en lång panel med flera ljuspunkter. Förutom ett modernt utseende ger den också utmärkta ljusförhållanden tack vare möjligheten att justera inställningen för varje strålkastare separat.

När du beslutar om valet av lampor för vardagsrummet är det värt att välja de som säkerställer jämn belysning av hela rummet. Oavsett om lampan kommer att placeras i ett undertak eller hängas på en vägg, ska den inte blända ögonen. Tack vare detta får du komfort i rummet och att titta på TV kommer inte att färgas av ljusreflektioner från lamporna.

 

Rekommenderad

pixel