2021-05-06

Moderna pendellampor för din lägenhet. Dekorera ditt rum med fin belysning!

 

 

 

Välplanerad belysning är en av de viktigaste frågorna inom inredningen. Belysningen låter dig visa alla viktiga element i huset, gör att vardagsliv blir mer bekväm och låter dig säkert vandra runt i lägenheten när det redan är mörkt ute. I de flesta rum fungerar pendellampa som en huvud ljuskälla monterad i central punkt. Tack vare ett brett utbud av moderna, enkla eller klassiska modeller i olika färger och material, kan en pendellampa ha flera olika användningar. Den kan användas som lampa över matbord eller som en bordsbelysning i vardagsrummet.

Pendellampa för små och stora rum

Pendellampor är avsedda för vardagsrummet eller matsalen men kan också fungera i andra rum. De är också perfekta för barnrum, kontor, sovrum och till och med badrum. De flesta lampor är utformade för att ge ljus som riktas rakt ner. Ofta kan du också justera längden på sladden så att den når var du vill. Att välja rätt modell av en pendellampa beror på vilken effekt du vill uppnå samt på interiörens storlek och stil.

Den stora fördelen med pendellampan är dess förmågan att belysa vilken yta som helst, beroende på var du monterar den. Dessutom väcker lampans intressanta form uppmärksamhet och betonar interiörens stil. Du måste dock komma ihåg att en dåligt vald lampa inte ser särskilt bra ut. Innan du köper är det värt att överväga vilken funktion pendellampan ska ha - praktisk eller dekorativ.

Hur väljer jag en pendellampa?

Lamporna i rummet är som finaste smycken. De kan ge charm åt interiören eller helt ändra dess utseende. När du väljer lämplig lampmodell, bör du vägledas av både stil och storlek på rummet där pendellampan ska installeras. För stor lampa kommer att överväldiga ett litet rum, medan för liten lampa kommer inte att märkas. Att välja lämplig lampa beror på flera faktorer:

• storleken på rummet;
• takhöjden;
• funktionen som lampan ska utföra;
• närmaste omgivningen.

Större och längre lampa kommer att passa i rum med högt tak, mindre och kortare lampor i rum med lågt tak. Lampan hängs på ett sätt i korridoren och på ett annat i köket. Därför bör du alltid vägledas av storleken på det utrymme du har när du väljer storleken och längden på en pendellampa.

Lampskärmens storlek är av stor betydelse. Därför måste du först mäta hela rummet: längd och bredd. Anteckna resultatet i centimeter, multiplicera sedan talet med 2,5. Resultatet du får från denna beräkning är den optimala lampdiameter du bör välja.

Pendellampa för vardagsrummet

Det finns inte många begränsningar när det gäller vardagsrumsbelysning. Det viktigaste är storleken på rummet och själva lampan. Pendellampan får inte vara för stor och den ska inte ta för mycket utrymme. Dessutom är det värt att vara uppmärksam på rummets höjd - lågt tak kan kräva en kort kabel, och det i sin tur kan förstöra utseendet och arrangemanget.

Pendellampa för matsalen

En pendellampa över matsalsbordet skapar en härlig atmosfär under trevliga middagar med familj och vänner. Lampans storlek bör anpassas till matbordet så att lampan inte känns för stor. Har du ett stort bord, kan man hänga flera lampor tillsammans på ett dekorativt sätt.

Pendellampa till sovrummet

I sovrum fungerar pendellampan som en nattbelysning, så den ska inte vara för ljus och för stor. En pendellampa med dimmerfunktion fungerar bra. På så sätt kan du justera ljusstyrkan beroende på dina behov.

Pendellampa för köket

I köket ska pendellampa fungera perfekt. Dess funktionalitet är en klar fördel. Lampan kan hängas precis ovanför bordet, bänkskivan eller i kökets centrala punkt och lysa upp den helt. I de flesta fall är det 3 pendellampor med små nyanser. Den återstående delen är 1 avlång pendellampa med tre upphängningar.

Pendellampa för badrummet

I badrummet fungerar pendellampor inte särskilt bra, så de ska uppfylla endast dekorativa funktioner där. Kom ihåg - storleken på lampan, storleken på rummet och dess syfte är viktigt. Stil och utseende beror på din smak.

Hur högt hänger du en pendellampa?

Höjden på vilken pendellampan ska placeras är mycket viktig. Om ditt lägenhet har en standardhöjd, cirka 2,4 - 2,5 m, ska lamporna hänga 1,9 - 2,1 m ifrån golvet. Lampor ovanför bordet ska hänga cirka 1,5 - 1,7 m över golvet för att inte blända de som sitter vid bordet. För lampor placerade ovanför köksbänken är det bäst att hänga dem 55 cm till 70 cm ovanför den. Pendellampor är också ett utmärkt alternativ till sänglampor i sovrummet - här ska de hänga cirka 40 - 50 cm ovanför nattduksbordet.

Pendellampor i varje stil

Under de senaste åren har enkla lösningar blivit moderiktiga på grund av den större populariteten av minimalistiska, loft- och industristilar. Om din lägenhet är inredd i en av de stilarna är det bäst att köpa en enkel lampa med en klassisk nyans. Modeller med metallglans, hänglampor av glas eller papper är perfekta för detta.

Enkla arrangemang kan också uppfriskas med mer uttrycksfulla accenter, t.ex. en dekorativ pendellampa i en glamourstil. På detta sätt kommer du att lägga till en touch av elegans i interiören.

Naturliga material som kompletterar en enkel, harmonisk interiör är perfekta för mer moderna utrymmen. Åendellampor med dekorativa glödlampor utan lampskärm ser särskilt bra ut. Det är värt att välja lampor med ornament med blommönster eller dekorativa lampskärmar för rustika interiörer.

 
pixel