2021-05-20

Modern uteplatsbelysning - hur väljer man praktisk och effektiv utomhusbelysning?

 

 

 

Terrassen är en unik och mysig plats där vi tillbringar tid med familj och vänner, särskilt under varma sommarkvällar. Korrekt belysning är viktig, utan den kan man inte slappna av tillräckligt. Terrass belysning är en viktig del av utseendet på hela huset. Den uppfyller både en praktisk och en estetisk funktion. När du utformar hemmabelysning utomhus är det värt att överväga alla tillgängliga lösningar på marknaden och anpassa dem efter individuella behov. Men du kanske undrar: vilka lampor ska du välja och hur kommer du att ordna dem på terrassen? Vilken utomhuslampa passar bäst? Vad ska man tänka på när man väljer lampor till terrassen? Här är vår guide.

Hur belyser du terrassen?

Typen av terrass belysning beror på flera olika faktorer. Vi belyser den täckta terrassen annorlunda än den helt öppna. En viktig fråga är också typen av elektrisk installation och möjligheten att ansluta lampor. Terrassens läge erbjuder ytterligare arrangemang och ljusmöjligheter.

Välplanerad och implementerad terrass belysning kommer att skapa en rätt atmosfär, som bidrar till vila eller gör möten med vänner även trevligare. Inte bara mängden belysning är viktig här utan också dess typ och slutliga utseende. Så låt oss tänka på vilka lampor som kommer att behövs, hur många av dem och var det är bäst att montera lamporna på ett sådant sätt att du får optimal effekt.

Hur planerar man terrassbelysninge?

Terrass belysning uppfyller tre grundläggande funktioner som måste medverka med varandra. Det gör utrymmet så användbart som möjligt. Först och främst låter alla ljuspunkterna på terrassen röra dig säkert. De ger tillräckligt med ljus för att utföra de flesta aktiviteter som vi inte behöver hög ljusintensitet för. Dessutom skapar ljus den övergripande atmosfären på terrassen. Det är främst en vilo- och avkopplingszon. Därför är det värt att se till att terrassen är mysig och bekväm.

Hur ska terrassbelysningen vara?

På grund av förhållandena under vilka vi använder utomhuslampor måste de först och främst vara hållbara, motståndskraftiga mot mekaniska skador och de skadliga effekterna av vatten. Lämplig skyddsgrad - dvs. IP-täthetsklassen, säkerställer användning av lampan utsatt för väderförhållanden. Beroende på installationsplats krävs en annan grad av skydd, till exempel kommer en lampa under taket att utsättas mindre för fukt (regn) än en lampa installerad i ett öppet utrymme. Ju högre den andra siffran i IP-beteckningen, desto bättre.

Modern utomhusbelysning bör också vara energieffektiv. Det är därför värt att välja lampor för terrassen med LED-lampor som förbrukar mycket mindre energi, är hållbara och framför allt pålitliga. Tack vare dem kan du njuta av den vackra belysningen på terrassen under lång tid.

Hängande lampor och plafonds

När det gäller terrasser med delvis eller helt tak, är hängande lampor eller plafonds bäst. Taklampor fungerar främst som huvudbelysning och taklampor som belysning för bord och soffbord. Genom att justera kabelns längd kan du justera lampans höjd till rätt nivå. Dessutom kan hänglamporna uppfylla en dekorativ funktion, t.ex. STAR-hänglampan.

Vägglampa - traditionell fasadbelysning

Att tända terrassen med vägglampor är en av de bättre idéerna. När du installerar vägglampor behöver du bara överväga deras optimala placering. Vägglampor ger ett subtilt ljus som är behagligt för ögat. Denna typ av uteplatsbelysning har den mest avslappnande effekten. Du kan bland annat välja enkla fasadlampor som passar perfekt i den moderna stilen, men också vägglampor i retrostil - till exempel vägglampan LONDON. Välplacerade vägglampor belyser hela terrassutrymmet och gör det lättare att flytta runt det, oavsett tid.

Dekorativ belysning på terrassen

Om det finns en väg eller trappor som leder till terrassen kan du belysa dem med trädgårdsposter. Den är en klassisk belysning som ger en dekorativ och elegant effekt. Det är också en rent applikation. Inläggen harmonerar perfekt med vilken stil som helst och passar både moderna arrangemang och de som är i skandinavisk eller lantlig stil.

En intressant lösning kommer också att vara lysande kuber som du kan montera runt terrassen och belysa den på ett intressant sätt. Denna typ av belysning är främst dekorativ, men den är perfekt på natten när du rör dig på terrassen.

Belysning terrass - golvlampor

Stående lampor fungerar i avkopplingsområdet på terrassen. De placeras bredvid vardagsrums möbler eller bland växter, de kommer att försköna terrassen med sitt ljus. En stående lampa placerad bredvid en fåtölj eller soffa kommer att vara till hjälp när du läser. Du kan också placera en blomkruka FLOWERPOT.

Utomhusbelysning med rörelsesensor

Lampor med rörelsesensorer ger högre komfort. De är perfekta när händerna är fulla och det inte går att tända ljuset. Rörelsesensorn tänds automatiskt och ljuset lyser exakt när det behövs. Utomhusbelysning med en rörelsesensor säkerställer säkerhet mot ett eventuellt fall och kan avskräcka potentialla brottslingar. Dessutom sparar lampor med en rörelsesensor pengar.

Belysning terrass - sammanfattning

Kom ihåg att det krävs flera lampor placerade på olika platser för att tända en terrass. Lamptillverkare föreslår ofta en hel serie utomhuslampor så att lamporna matchar varandra i stil. Så du kan köpa en stående lampa, taklampa och vägglampa från en serie. Antalet utomhuslampor som erbjuds av tillverkare är stort, men genom att göra rätt val kommer du att kunna njuta av en behaglig atmosfär i den friska luften och regenerera din styrka efter en lång dag.

 
pixel