2021-06-07

Badrumsbelysning - hur man väljer och ordnar lampor i badrummet?

 

 

 

Ett badrum är ett rum där belysning spelar en mycket viktig roll, särskilt när det inte finns naturligt ljus. Även om ditt badrum har ett fönster, täcker du förmodligen det med persienner eller rullgardiner. När allt kommer omkring vill alla känna sig trygga och bekväma när de använder badrummet, känslan av intimitet är också mycket viktig. Det är då nödvändigt att välja rätt belysning badrum. Det är ljuset som skapar utrymmets atmosfär och genom detta bidrar det till avkoppling. Så hur belyser man badrummet? Hur många ljuspunkter ska man använda och vilken badrumslampa bör man välja för att utföra alla dess funktioner? Här är några tips.

Hur planerar jag belysning badrum?

När du planerar valet av lampor för badrummet bör flera aspekter beaktas. Ljuset är en stor hjälp vid daglig skötsel och städning. Enhetlig belysning i hela rummet är viktigt när det gäller renhet och hygien.

När du bestämmer dig för att placera ljuspunkter bör du också ta hand om att spegelbelysning så att personen som står framför den kan se hela ansiktet tydligt. Först och främst, kom ihåg att belysa området runt badkaret eller duschen ordentligt, vilket är avgörande för hushållets komfort och säkerhet.

En sådan garanti tillhandahålls av lampor med lämplig klass för skydd mot vatten. När du ordnar ett badrum är det värt att fokusera på IP65-armaturens täthetsklass. Nummer 5 i slutet informerar oss om att armaturen är ordentligt skyddad mot vatten.

Vilken belysning badrum ska du välja?

• Huvudbelysning (tak).
• Funktionell belysning (spot, sida).
• Extra (dekorativ) belysning.

Vilken ljusfärg ska du välja för badrummet?

Ljuset i badrummet ska vara starkt och jämn - ett som inte kommer att vara ett problem under morgonaktiviteter på toaletten. Därför är det bäst att välja belysning med en neutral färg eller nära kyla. Denna ljusfärg är mer stimulerande, särskilt på morgonen - när ljuset hjälper dig att vakna snabbare. Kallt ljus betyder också bättre synskärpa och mer realistiska färger. Det är mycket användbart, särskilt när du rakar eller sminkar på morgonen.

Inte bara ljusets färg är viktig utan också dess intensitet. Belysningen ska vara ljus och klar, det betyder att den bör ligga i intervallet 200-500 lumen. Varma, mer atmosfäriska lampor kan väljas för ytterligare belysning badrum, till exempel en dekorativ vägglampa badrum eller en lampa som hänger ovanför bänkskivan i badrummet. Det är värt att komma ihåg att det minsta ljusflödet för varje kvadratmeter är 200 lumen.

Belysning av hela badrummet - den främsta ljuskällan

Det viktigaste när man vill ordna ett badrum är att säkerställa en jämn fördelning av ljus genom rummet och att belysa alla vinklar och vyer.

Ett av sätten att säkerställa jämn ljusfördelning är att installera ett undertak där halogenbeslag placeras. De kan ha olika former: runda, fyrkantiga, liksom vara i olika färger, t.ex. kromfärg. Det är en praktisk och estetisk lösning, och det är därför den ivrigt väljs av personer som ordnar badrum. En ytterligare fördel är att den har en utbytbar ljuskälla. Dessutom kan vi installera både klassiska halogen- och LED-lampor i varma eller kalla färger - allt beror på våra preferenser.

Ett annat sätt att optimalt belysa rummet är plafonds, som också kan innehålla utbytbara ljuskällor, såsom lysrör eller halogener. För närvarande blir tak i LED-teknik också mer och mer populära eftersom de inte behöver byta lampor.

Spegelbelysning - vägglampa badrum

Vägglampor för badrummet används oftast som ett dekorativt element, men tack vare dem kommer vi att kunna skapa rätt inre klimat. Moderna vägglampor i badrummet används ofta som extra belysning för speglar eller duschar. En stark men kort ljusstråle är perfekt för rakning, sminkning eller provning av kläder.

När det gäller spegelbelysning bör man se till att ljuset inte skapar skuggor eller ändrar färg på ansikten hos människor som tittar i spegeln. Om vi har att göra med en spegel med en smal yta, är det bra att hänga två lampor på båda sidor av spegeln, bäst vid ögonhöjd (ca 1,6-1,7 m från golvet).

Beroende på behov kan lamporna också monteras på spegelytan. När spegeln är tillräckligt bred för är det värt att välja en extra ljuskälla för hela spegelns övre kant, som lyser upp hela badrummet ännu mer. Panelerna kan ha olika storlekar och ge varmt, diffust ljus. Då når den andra hörn av rummet. En spegel med integrerad belysning visar sig också vara en funktionell lösning.

Lampor i badområdet - belysning för dusch eller badkar

Även om många badrum, på grund av det lilla utrymmet, inte behöver lampor i badområdet, är det värt att använda ytterligare belysningspunkter för större rum. De ska belysa hela duschen eller badrummet väl, samtidigt som de inte irriterar ögonen. En mjuk strålkastare räcker för att belysa duschkabin och badkar. Som ljuskälla kan vi använda lampor eller halogener.

Oavsett vilka lampor vi använder: tak- eller vägglampor, bör vi ta hänsyn till deras tålighets egenskaper. När det gäller ljuskällor i det våta området är lampor med IP65-skydd tillräckliga.

Hängande lampor istället för vägglampor

Detta är en trend som har blivit ett permanent inslag i moderna badrumsarrangemang. Designers och investerare ersätter alltmer klassiska vägglampor med designhängande lampor. Ett vanligt val är smala lampor med glasskärmar och till och med hängen kompletterade med dekorativa glödlampor.

Hängande lampor installeras särskilt ivrigt i badrum med långa bänkskivor. I det här fallet ersätter de dock inte vägglampor utan kompletterar dem. Vägglampan ovanför spegeln, som ger svalt ljus, kompletteras med ett dekorativt hängsmycke monterat på tvättställets sida.

Belysning badrum - sammanfattning

Man måste komma ihåg att badrumsbelysningen inte bara är en dekoration, utan framför allt måste den vara funktionell. Därför är det värt att komma ihåg några aspekter:

• Badrummet ska vara jämnt upplyst - särskilt viktigt vid daglig smink, rakning eller rengöring. Välj en lampa med en stängd skärm, helst av mjölkglas.
• Ramens färg - mörka färger på lampor kan ta mycket ljus, därför är det en bra lösning att välja en metallram som dessutom kommer att reflektera strålarna. Krom eller guld är ett bra val för badrum.
• Undvik bländning - välj en lampa med sluten skärm, tack vare vilken du minskar risken för reflektion i spegeln eller bländning under badet.
• Välj rätt belysning badrum- i ett badrum med en yta på cirka 6 kvadratmeter räcker det med en taklampa med en 75W-glödlampa. Men om ditt badrum är större än 10 kvadratmeter, bör det finnas några ljuspunkter med 50W glödlampor i taket. Detta gör att hela rummet kan bli jämnt upplyst.

 
pixel